Dnes je Den preclíku! Víte, proč kdysi vznikl? Odměna za modlitbu
I preclík má svůj den a ten připadá na dnešek! Základem preclíku je těsto, které se vyválí do tenkého válečku, jenž se stočí do kruhu a tenké konce se překříží a přilepí. Jeho vznik a specifický tvar mají údajně na svědomí středověcí mniši, kteří pečivem odměňovali děti.
Vznikl v 7. století
Kořeny preclíku sahají do raného středověku. Podle historiků vznikl první preclík okolo roku 610, a to buď na území jižní Francie, nebo severní Itálie. Zatočené pečivo totiž vymysleli zdejší mniši v klášterech, kteří zpracovávali zbytky těsta z chleba tím, že je vyváleli do válečku a stočili do preclíku. Pak jej dávali dětem jako odměnu za správně odříkanou modlitbu.
Magické pečivo
Tím, že má preclík jednoduché složení (kvásek, voda, mouka a sůl), se stal oblíbeným pokrmem zejména v postních dobách, obzvlášť před Velikonocemi, kdy je křesťanům zapovězeno jíst vejce, maso, máslo, mléko apod. Dříve se dokonce věřilo, že preclíky chrání svého majitele před zlými duchy. Proto se často zavěšovaly ve světnicích, ale také v obilnicích k rozhojnění úrody a štěstí.
Tři hlavní druhy
- Louhový
Má lesklou červenohnědou kůrku a specifickou příchuť. Název je daný výrobou. Syrové těsto se ponoří na několik vteřin do 3 – 5% roztoku hydroxidu sodného NaOH (louhu neboli natronu). Roztok louhu je většinou studený, někdy se preclík vkládá do vroucího roztoku jedlé sody. Tento druh preclíku je typický pro Německo a Rakousko.
- Zlatý neboli český
Jak název napovídá, má zlatavou kůrku. Před pečením se těsto potře vejcem a posype hrubě mletou solí. Díky tomu je chuťově výraznější než louhový preclík.
- Bílý
Vyrábí se z bílé pšeničné mouky, ale může jít také o sladkou verzi preclíku, ozdobeného bílou cukrovou polevou.
Preclík z roku 1928
Potřebujete: 250 g ohřáté mouky, 1 lžíci práškového cukru, 1 špetku drceného zázvoru, 10 – 20 g másla nebo sádla, špetku soli. Na kvásek: 10 g kvasnic, 5 – 6 lžic mléka, špetku cukru, trochu mouky. Na posyp: mák a sůl.
Postup: Ohřátou mouku smíchejte s cukrem, zázvorem a rozdrobte do směsi máslo (nebo sádlo) se špetkou soli. Z kvasnic, mléka, špetky cukru a trochy mouky připravte hustý kvásek, nalijte jej do připravené mouky a přidejte trochu mléka. Dobře vypracujte tuhé těsto. Dále nakrájejte na menší kousky, vyválejte je na tenké válečky o síle preclíku a stočte je do preclíku, přičemž vždy levý konec tyčinky přes pravý konec přehněte, prostředkem je k sobě dobře přimáčkněte a spoj zakulaťte. Nejsou-li konce preclíku dobře spojeny (svázány), rády se ve vodě rozvářejí. Dejte vařit vodu. Jakmile začne vřít, zaprašte ji lžící mouky a přilijte sběračku vody studené, abyste var trochu srazili. Poté preclíky vhoďte do vody a nechte je v ní chvíli napařit, tedy na povrchu ztvrdnout. Pak je rychle vyndejte, obalte ve směsi máku se solí a dejte na plech. Ve vyhřáté troubě zprudka pečte preclíky dorůžova po obou stranách.
Podle Úsporné kuchařky od Anuše Kejřové-Navrátilové