Dnes je Mezinárodní den tuňáků! Dejte šanci superrybě

Je chutný, výživný a připravený stát se hrdinou vašeho talíře. Ať už ho dostanete z konzervy do salátu nebo si kousek z něj ugrilujete jako šéfkuchař, tělo vám zatleská. Tuňák dodá energii, zlepší náladu a pomůže i s dietou. Prostě ryba, kterou se vyplatí poznat blíž. Nejen na její mezinárodní svátek 2. května!
5 DŮVODŮ, PROČ HO JÍST
- Tuňák má víc bílkovin než kuřecí maso. Ve 100 gramech je až 25 – 30 g bílkovin, což z něj dělá ideální potravinu pro růst svalů, regeneraci tkání a celkovou vitalitu.
- Jeho tuky, především omega-3 mastné kyseliny, přispívají ke zdravému srdci, snižují záněty v těle a zlepšují funkci mozku. Omega-3 kyseliny navíc pozitivně ovlivňují náladu, soustředění a paměť.
- Pravidelná konzumace tuňáka může pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu, a tím i riziko kardiovaskulárních onemocnění.
- Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu bílkovin je tuňák ideálním jídlem i při redukční dietě.
- Tuňák je také bohatý na vitaminy skupiny B, zejména B12, který podporuje tvorbu červených krvinek a správnou činnost nervové soustavy. Obsahuje i důležité minerály – selen (antioxidant), hořčík (pro svaly a nervy) a draslík (pro rovnováhu tekutin).
OD ROKU 2016
Právě 2. květen byl v prosinci 2016 oficiálně schválen Valným shromážděním OSN jako Světový den tuňáků. Cílem je upozornit nejen na výživové benefity této ryby, ale i na potřebu udržitelného rybolovu, aby si »mořský steak« mohly dopřávat i další generace.
KRÁL RYB
Tuňák je často označovaný za krále ryb. A to kvůli významu v kuchyni i nutriční hodnotě. Nebo také jako mořský steak – a to kvůli jeho masité konzistenci a výborné chuti (čerstvý tuňák se často připravuje jako steak). Třetí přezdívkou je superryba – často ho takto označují odborníci na zdravou výživu.