Hana Hrušková z Tlumačova vzkřísila starobylé řemeslo: Jsem drátenice
Každý rok na jaře si sbalili nářadí a vydali se na vandr po vsích a městech. Hospodyním opravovali nádobí. Za první republiky ovšem drátenické řemeslo prakticky zaniklo. Prastarou dovednost vzkřísila Hana Hrušková (56) z Tlumačova u Domažlic.
Vše začalo před deseti lety. „V kulturním domě byl kurz drátenictví, kde ukazovali, jak se drátují hrnky. Jsem patriot, tak jsem se tam byla podívat. Zkusila jsem to, přirostlo mi to k srdci i rukám a u drátů už jsem zůstala,“ vzpomínala. Další informace sháněla obtížně. „Navštěvovala jsem antikvariáty a hledala knihy o tomto starém řemesle. Podle těch jsem zkoušela drátovat nádobí. Největší zkušenost ale byla metoda pokus a omyl,“ usmála se. Spravit si hrnce, mísy nebo pekáče nechávají většinou chalupáři.
„Ozývají se ale i starší lidé z celého Česka, kteří mají letité kousky a nechtějí se s nimi rozloučit,“ uvedla. A jak dlouho oprava trvá? „Třeba práce na keramickém pětilitrovém hrnci na sádlo či polévku představuje od slepení až po konečnou úpravu povrchu, kdy se vytáhne z trouby a potře se olejem, asi pět hodin,“ vysvětlila paní Hana.
Jak se hrnce spravují?
Nejdříve se musí k sobě slepit střepy chlebovou kaší. „Používám kvasný žitný chléb v poměru kůrka – střídka 2:1. Vše rozmělním a přidám moji tajnou speciální přísadu. Ta způsobí, že hmota je kašovitá a má vysokou lepivost. Pak nádobu zadrátuji. Potřu ji zvenku i zevnitř sádlem a dám na 10 až 15 minut do trouby. Tam se vše krásně zatáhne. Nakonec ji z venku pomažu olejem,“ popsala Hana Hrušková.
Kvalita zvoní
A jak se pozná, že dráteník odvedl dobrou práci? „Když se oplet z drátu na míse či hrnku zatáhne, musí nádoba zazvonit. Pokus nezazvoní, tak je oplet špatně stažený a hrnec bude při vaření propouštět,“ vysvětila. K drátování se používá černý žíhaný drát. „Výhodou jím opravených hrnců je, že kov při vaření na plotně nebo pečení v troubě rozvádí teplo rovnoměrně po celé nádobě,“ popsala.
Proč dráty nezrezly?
Sdrátované nádoby se myly bez jaru či jiných chemikálií jen v horké vodě, maximálně se používal říční písek. Hrnek či mísu pak hned postavili na vytopená kamna. Když uschly, vzali hadřík, nanesli na něj včelí vosk nebo sádlo, dráty tak zakonzervovali a nezrezly.