Konec hladovění i nezdravému vztahu k jídlu! Naučte se »chytře« jíst
S dietami se roztrhl pytel. Má to za následek nejen obávaný jojo efekt, kdy po zhubnutí přibereme dvojnásobek, ale také nezdravý vztah k jídlu hraničící s poruchami příjmu potravy. To všechno může skončit. Tyto dvě stravovací linie jsou podle odborníků ty »nej«.
Směr do praxe zavedly dietoložky Evelyn Tribolová a Elyse Reschová v roce 1995. Výhodou je, že můžete jíst všechno – sem tam i nezdravé potraviny (jenže v krátkém čase zjistíte, že to nezdravé prostě mít nemusíte a ani vám to nic neříká). Princip spočívá v naslouchání náznakům hladu a sytosti.
„Nesmíte se nacpat k prasknutí. Neexistuje ani přesně daný počet jídel, který musíte za den sníst. Důležité je cítit se spokojeně,“ vysvětluje psycholožka Rachel Marshallová. Studie z roku 2022 zjistila, že lidé, kteří dodržovali tyto základní principy, mají nižší index tělesné hmotnosti (tzv. BMI), nižší riziko rozvoje psychických problémů včetně deprese a jsou se svým tělem spokojenější, přestože třeba nemají figuru jako ze žurnálu.
Vědomé stravování
Princip hlásá věnování plné pozornosti zážitkům z konzumovaného pokrmu a jeho senzorickým kvalitám. Důležité je nejen to, jak jídlo na talíři vypadá, jakou má strukturu, chuť a vůni, ale i uvědomění si pocitů, které baštění doprovázejí. Výzkum z letošního roku prokázal, že vědomé stravování je spojeno s nižším rizikem vzniku cukrovky 2. typu a vysokého krevního tlaku, nehrozí také záchvatovité přejídání. Zlepšuje se celkový krevní obraz, přirozeně hubneme. „Pokud se pro tento směr rozhodnete, odložte při jídle telefony, tablety, knížky, křížovky a nezapínejte televizi,“ dodává Marshallová. „Na jídlo musíte mít stoprocentní klid.“