Potřebujete na těsto: 1 kg hladké mouky na kynutá těsta, 550 g mléka, 3 vejce M, 100 g cukru krupice, 200 g másla, 40 g droždí (celá kostka), 1 citrónová kůra, 10 g soli.

Na tvarohovou náplň: plnotučný tvaroh v kelímku, cukr krupice, rozinky.

Povidla k dokončení, vejce a máslo k pomazání

Postup:

  • Všechny ingredience o pokojové teplotě kromě másla a soli dáme do mísy robotu. Asi minutu mícháme v robotu, aby se ingredience spojily. Přidáme máslo o pokojové teplotě a sůl a hněteme 10 minut, aby se těsto nelepilo.
  • Nelepivé těsto rozdělíme na třetiny a každou třetinu dáme kynout do zvláštní mísy. Zakryjeme fólií nebo mokrou utěrkou a necháme na teplém a suchém místě, až bude mít těsto dvojnásobný objem.
  • Vezmeme nakynuté těsto z jedné mísy (zbylá dvě těsta využijeme k přípravě jiných koláčů-více ZDE), dáme na pomoučený vál, uděláme obdélníček a z něj 20 stejných kousků. Z nich tvoříme kuličky a odkládáme je na plech.

  • Kuličky přikryjeme, aby těsto neoschlo, a následuje druhé kynutí. Když mají kuličky opět dvojnásobný objem, plníme je tvarohovou náplní z cukrářského sáčku. Mašlujeme rozšlehaným vajíčkem. Nahoru na tvarohovou náplň dáme povidla.
  • Pečeme na horkovzduch na 180 stupňů 12-15 minut dozlatova. Mašlujeme hned po vytažení horkým máslem a nešetříme, aby koláče vydržely vláčné a šťavnaté.

 

Video
Video se připravuje ...

Prostor X: Rozhovor s Josefem Maršálkem Videohub

Fotogalerie
9 fotografií