Muzikálová hvězda Kamila Nývltová: Rychlé recepty na cukroví
Je nejen hvězdou muzikálů, ale i skvělou hospodyňkou. Kamila Nývltová (35) se už řadu let kromě zpívání věnuje pečení. Teď vydala už druhou kuchařku, do které sepsala spoustu receptů od svatého Martina až po masopust.
Hastrmani
Potřebujeme: 300 g hladké mouky 150 g másla 5 lžic mléka 1 lžíci cukru krupice 20 g čerstvého droždí 3 lžíce uvařené rozpustné kávy moučkový cukr na obalení
Postup: Mouku, máslo, mléko, cukr a droždí dáme do velké mísy a začneme rukama tvořit těsto. To poté ponoříme na dvě hodiny do studené vody a necháme ho v ní vykynout. Těsto pak z vody vyndáme, necháme okapat a na pomoučeném válu jej rukama pěkně zpracujeme. Tvoříme užší provázky, ze kterých splétáme malé preclíčky. Hotové je odkládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 170 C zrhuba 20 minut. Jakmile začnou hnědnout, můžeme je z trouby vytáhnout. Upečené preclíky namáčíme v uvařené kávě a ihned obalujeme v moučkovém cukru.
Ježečci na vánoční stromeček
Potřebujeme: 300 g sušeného mléka 300 g moučkového cukru 3 lžíce oleje 3 lžíce medu 10 lžic vody mandlové aroma (pár kapek) 150 g krájených mandlí (na hranolky) hřebíčky na oči
Postup: Těsto si připravíme nejlépe v robotu. Smícháme sušené mléko, olej, cukr, med, mandlové aroma a nejprve jen tři lžíce vody – tu budeme přidávat postupně. Začneme hnětat – než se hmota spojí, může to trvat i 20 minut. Nebude-li se dobře pojit, přidáme další dvě lžíce vody a pak poslední, ale může se stát, že ji nespotřebujeme všechnu. Jakmile se hmota spojí a bude krásně tvárná, je připravená pro další použití. Začneme modelovat klasický tvar ježečků. Na tělíčko napícháme krájené mandličky jako bodlinky a místo očí zapícháme hřebíčky. Hotové ježečky propíchneme, aby se na ně dal nasadit háček, a necháme do druhého dne uschnout, nepřikrýváme. Poté už jen navlékneme háčky a zavěsíme na stromeček. Dají se i jíst, ale pozor, jsou tužší.
Zamilovaná zpěvačka Kamila Nývltová: Životní krok s přítelem ze Sýrie!
Rohlíčky s krajkou
Potřebujeme: 350 g hladké mouky 250 g moučkového cukru 140 g mletých vlašských ořechů 30 g kakaa 1 vanilkový cukr ½ lžičky mleté skořice špetku mletého hřebíčku 240 g másla 1 vejce Krém: 250 ml 31% smetany ke šlehání 250 g mascarpone 1 lžíci moučkového cukru
Postup: Ze všech surovin vypracujeme těsto, kterým rovnou vymačkáme formičky na rohlíčky. Vyplněné formičky přendáme na plech a dáme rovnou péct na cca 15 minut do trouby rozehřáté na 165 C. Po vytažení je necháme lehce vychladnout, vyklepneme je z forem a necháme odležet do druhého dne v temnu a chladu. Připravíme si krém. Smetanu, mascarpone a cukr šleháme nejprve na malé otáčky, než se nám směs lehce spojí, poté stupeň rychlosti zvýšíme a šleháme, dokud nám nevznikne tuhý krém. Tím naplníme zdobicí sáček s ozdobnou špičkou, která vytvoří krajku, a stříkáme na rohlíček, druhým krém přiklopíme.
Ořechové mušličky
Potřebujeme: 250 g hladké mouky 250 g másla 1 vejce Náplň: 150 g mletých vlašských ořechů 80 g mletých piškotů 150 g moučkového cukru 2 vejce 2 lžíce rumu špetku soli moučkový cukr na obalení
Postup: Mouku, máslo a vejce smícháme v míse a vypracujeme těsto. Zabalíme je do potravinové fólie a necháme 2 hodiny odležet v chladu. Připravíme si náplň – všechny suroviny na ni utřeme v míse stěrkou. Náplň nesmí být tekutá. Pokud by se nám taková zdála, můžeme přidat ještě trochu ořechů nebo rozemletých piškotů. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na cca 3 mm silný plát a začneme vykrajovat kolečka o průměru cca 4 cm. Doprostřed kolečka dáme trochu náplně a těsto přehneme napůl a po stranách dobře přitiskneme vidličkou k sobě. Mušličky klademe jednu vedle druhé na plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca 15 minut v troubě vyhřáté na 175 C. Po vytažení z trouby obalujeme ještě horké v moučkovém cukru.
Zamilovaná Kamila Nývltová ukázala přítele: Pochází z Damašku, je prý ale Čech jako poleno