Málokterý cukrář a cukrářka se může pyšnit takovou kariérou v oboru, jakou má za sebou Mirka van Gils Slavíková. Usměvavá znalkyně pořád sleduje světové cukrářské trendy a tvrdí, že není nic, co by nezvládla připravit. Díky svým zkušenostem se objevila v první sérii populární cukrářské soutěže České televize - Peče celá země. Jenže v pokračování už sladké nehodnotila a nahradila ji Michaela Landová.

Slavíková v Blesk Podcast přiznala, že je jí líto, že v pokračování již nebyla: „Zcela upřímně vám můžu říct, že já totiž nevím, proč jsem byla odejita, a to mi dodneška Česká televize nevysvětlila,“ nechápe. Pokud by ale dostala nabídku na podobný televizní pořad, neváhala by a poskytla by mu své znalosti! 

„Myslím si, že osvěta, to rozptylování informací o tom, jak dobře péct, jak dobře žít, samozřejmě skrze svoje bříško, že je neskutečně důležitá. Mám filozofii, že jídlo je to první, na co bychom měli myslet. Ne tím, že se přejídáme, ale tím, jak jíme a co jíme, protože to má neskutečný dopad na naši psychiku a na naše tělo. Je to důležité, takže kdykoliv dostanou příležitost se tomuhle tématu do šířky věnovat, tak to budu dělat kdekoliv. Velmi ráda i v televizi,“ vysvětlila Mirka van Gils Slavíková.

Rettigová? Neupečitelné!

K poslední knížce Famózní! Od babičky ji inspirovaly recepty z období První republiky v Československu. Čím je totiž starší a zkušenější, uvědomuje si, jak naše babičky byly téměř dokonalé kuchařky a cukrářky. „Vynikaly především tím, že si na to uměly udělat čas,“ jmenuje jednu z předností našich předkyň. Vařit přesně podle jejich receptů může být dneska pořádný oříšek! 

„Okamžitě mě napadla Dobromila Rettigová, která radila stylem: ‚Vraz do toho,‘ ale zkuste si podle těchto receptur něco upéct? To je v podstatě neupečitelné. Takže mnoho těch původních, klasických receptur, kdy to bylo s tím ‚vraz do toho‘, se už dávno převedlo na gramáž a už se upravily ty receptury tak, aby byly vyrobitelné,“ říká Mirka van Gils Slavíková.

Jaká je babička, proč má problém si pamatovat recepty a co je nejobtížnější sladkost na vyrobení, odhalila Mirka van Gils Slavíková v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Je mi líto, že jsem nebyla v Peče celá země II, říká Mirka van Gils Slavíková Blesk TV

Fotogalerie
19 fotografií