Zapomeňte na kapra a řízky. Na Vánoce zkuste jídlo prababiček: kyselo, muziku i sučuk

Anna Lazorová
23. 12. 2018 15:05
Bramborový salát a smažený kapr nebo řízek je nedílnou součásti typické české štědrovečerní večeře. Historie současného vánočního menu je přitom poměrně krátká. Velkou měrou se popularizaci smaženého kapra podílela Magdalena Dobromila Rettigová. Salát se do českých domácností dostal až po první světové válce. Dříve se jedla například hrachová kaše, sušené ovoce nebo houby. Staré regionální tradice si přitom mnoho domácností stále drží. Podívejte se, jaké regionální speciality se v Česku o Vánocích chystají.
Vánoční jídlo
Vánoční jídlo | Foto: Shutterstock

Prvně dobytek, pak večeře

Před večeří hospodáři museli obstarat čeládku i dobytek. Kromě zvířat mysleli i na ovocné stromy, které polévali vodou, v níž se vařily moučníky. To proto, aby další rok stromy dobře plodily. Vše muselo být obstarané předem, aby při večeři nikdo nemusel vstávat od stolu.

Jak píše Alena Vondrušková ve své knize České zvyky a obyčeje, večeře mohla začít, jakmile na nebi vyšla první hvězda. Množství jídel a rozmanitost večeře závisela na možnostech jednotlivých rodin, přesto měla obvykle devět chodů. Na stole se měla objevit jídla ze všech plodin, které se během roku urodily.

 

Právě se děje

Další zprávy