Zkuste ananas, makrelu nebo jalapeňos: Netradiční grilování!
Grilovaný steak, propečený burger, táhnoucí se sýr nebo křupavá zelenina jsou oblíbené dobroty z grilu. Jenže v sezoně se jimi rychle a lehce přejíme. Co takhle ale zkusit netradiční pochoutky? Aha! má pro vás několik tipů...
Sladké
Kromě zeleniny můžete na gril hodit i některé druhy ovoce. Zaujmou vás nevšední chutí. Navíc cukry, které obsahují díky tepelné úpravě, zkramelizují, dodají jídlu lahodnou chuť. Zkusit můžete například broskve, ananas, banán nebo meloun.
Pikantní
Určitě vás zaujmou grilované papričky jalapeňos. Obzvlášť si je vychutnáte, když je naplníte čerstvým nebo strouhaným sýrem. Grilování můžete ozvláštnit i marinovaným tofu. Smlsnou si na něm nejen vegetariáni.
Nečekané
Římský salát získá skvělou kouřovou chuť. Stačí gril rozpálit na střední teplotu. Salátové listy lehce potřít olejem a cca 2 minuty grilovat, dokud se na listech neobjeví otisk roštu. Žampiony portobello jsou masité a mají skvělou chuť. Nejlepší je potřít je olivovým olejem, osolit a cca 4 minuty grilovat lupeny dolů. Poté otočit a grilovat dalších 7 minut.
Melounové špízy
POTŘEBUJETE: 500 g žlutého melounu, 500 g vodního melounu, 4 lžíce třtinového cukru, šťávu z 1 limetky.
POSTUP: Meloun zbavíme slupky, vyndáme pecky a nakrájíme na 2cm kostky. Přendáme do mísy, posypeme cukrem a promícháme. Poté polijeme šťávou z limetky a opět promícháme. Napichujeme na špízovou špejli (předem namočenou). Grilujeme zprudka a krátce.
Grilovaný ananas
POTŘEBUJETE: čerstvý ananas, 2 lžíce medu, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžičku mleté skořice, 2 lžíce rozpuštěného másla.
POSTUP: Ananas oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vykrojíme tvrdý střed. Smícháme rozpuštěné máslo s medem, cukrem a skořicí. Směsí potřeme připravená kolečka ananasu. Opékáme do zkaramelizování.
Lahodný banán
POTŘEBUJETE: 2 zralé (ne přezrálé) banány, 1 lžíci javorového sirupu, 1 lžíci slunečnicového oleje, 1 lžíci medu, špetku mleté skořice a muškátového oříšku.
POSTUP: Banán i se slupkou podélně rozpůlíme od stopky až ke konci. Řez potřeme směsí ze zbylých ingrediencí. Banán grilujeme nejprve na řezu (do zkaramelizování) a poté na slupce (další 4 minuty).
Makrela na bylinkách
POTŘEBUJETE: 1 makrelu, 2 lžíce řepkového oleje, 2 stroužky česneku, 2 snítky tymiánu, 4 snítky rozmarýnu, sůl a pepř.
POSTUP: Smíchejte olej, prolisovaný česnek a nasekané bylinky. Pokud máme makrelu vcelku, podélně ji rozpůlíme. Marinádou potřeme celou rybu a necháme 30 minut marinovat. Grilujeme cca 5 minut z každé strany.