Potřebujete na 25 až 30 koblih:

Na těsto:  530 g hladké mouky, 180g  hrubé mouky, 4 vejce, 80 g cukru krupice, 20 g rumu, 120 g měkkého másla, 300 g mléka (cca 310 ml), 40 g droždí, 6 g soli.

Na dokončení: 1l oleje na smažení, 50 g cukru moučka, 400 g džemu nebo povidel.

 

1. krok

Mléko a hrubou mouku smícháme s droždím a necháme 30 minut přikryté čistou utěrkou na teplém místě vykynout.

 

2. krok

Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme dalších 30 minut lehce nakynout, poté ho rozdělíme na dílky po 50 g a dobře zakoulíme. Pokud se těsto začne přichytávat na ruce, lehce si je poprášíme moukou.

 

3. krok

Na pomoučené ploše necháme kuličky přikryté utěrkou nakynout do trojnásobného objemu.

 

4. krok

Dobře nakynutou kobližku poznáte nejlépe tzv. prstovým testem. Lehce na ni zatlačíte a vrací-li se do původní podoby pomalu, je správně nakynutá.

 

5. krok

V hrnci rozehřejeme řepkový olej ve výšce asi 4 cm na 170 stupňů. Před ponořením do rozpáleného oleje, ometeme z nakynutých koblih přebytečnou mouku. Zamezíme tím zbytečnému přepalování a tvrdé kůrce, kterou na nich nechceme mít. Koblihy opatrně vkládáme do rozpáleného oleje nakynutou stranou směrem dolů. Smažíme z každé strany dvě minuty dozlatova.

 

6. krok

Dbáme na to, aby koblihy měly v hrnci dostatek prostoru a aby měly možnost v oleji volně plavat.

 

7. krok

Do smažících se koblih nikdy nepícháme vidličkou. Pro manipulaci s nimi – obracení a vyndávání použijeme drátěné sítko.

 

8. krok

Hotové opatrně vyjmeme a necháme okapat a zchladnout na plechu s papírovými ubrousky. Poté z boku uděláme ostrým nožem díru a koblihy naplníme džemem či povidly za pomoci cukrářského sáčku. Pocukrujeme a podáváme.

 

Video
Video se připravuje ...

Dílnička: Vyrobte si originální masopustní masku Videohub

Fotogalerie
10 fotografií